vissza


Események

Farsangtemetés

A farsangtemetés az egyetlen szokás, amelyet a régmúlt időkből sikerült megőrizniük. Régi szokás szerint farsang idején négy hétvégén sorra járják a fiúk a lányos házakat és megtáncoltatják a lányokat. Farsang utolsó hétvégéjén, húshagyó kedd utáni első vasárnapon (évente változó időpont, az egyházi naptártól függ) „eltemetik” a farsangot, „Farsang Dömét". Szombat vagy vasárnap délután (Torockóra indulás előtt érdemes érdeklődni) a Művelődési Házból indul a menet, amely végigjárja Torockó összes utcáját, majd a főtéri itatónál a "pap" búcsúbeszéde és a "kántor" helyeslő szavai után az ördögök eltemetik „Farsang Dömét", szétverik a koporsót. A farsangi menet előtt és után a betyárok csattogtatják ostoraikat. A menet élén haladt a "pap", a "kántor" és a harmonikás. Őket követik: a torockói népviseletbe öltözött fiúk, a magyar fiú és magyar leány, a menyasszony és a vőlegény, az úrfi és az úrilány. Farsang Döme koporsója csacsi húzta szekéren gurul, siratóasszonyok kísérik farönköt vonszolva. A menet végét a részeg pár zárja. Közben szétszóródva a nézők között járkálnak a pénzgyűjtő zsidók, a kéregető cigánynék, a bohócok és az ördögök. A bohócok akit érnek piros festékkel, rúzzsal, az ördögök pedig feketével, korommal, cipőboksszal megjelölnek az arcán. Így mire a menet visszaér az itatóhoz, már igencsak piros és fekete az óvatlan nézelődők arca. Itt a "pap" elmondja a falu életéről a kocsmában megírt, rigmusokba szedett ironikus búcsúztató beszédét, melynek vége: „Itt nyugszik Farsang Döme, megütötte 2012 mennyköve", s az itatóban botokkal összetörik a koporsót. A jelmezesek valamennyien fiúk, így a menyasszony, a siratóasszonyok és valamennyi leánynak öltözött felvonuló is. A főtéren kirakodóvásár van és büfék sorakoznak. A napot a farsangi bál zárja.

Kún Kriza Ilona 1996-ban megjelent tanulmányából megtudhatjuk, hogy miként zajlik le egy ilyen ünnepség, valamint Keszeg Vilmos egyetemi tanár tollából itt olvashatunk a torockói farsangtemetésről.

Falunapok

Minden év szeptemberében megszervezik Torockón a falunapokat, amely bőséges kulturális programkínálattal bír. E több napos rendezvény mára már túllépte a falu határát, turisták százai érkeznek ebben az időszakban Torockóra. A rendezvények pontos időpontjáról érdeklődhetünk a torockói polgármesteri hivatalnál a + 40(258)768.001 telefonszámon.