vissza


Somodi kalács

A „Somodi” a torockói gasztronómia egyik büszkesége. Ezt az édességet mindenképpen kóstoljuk meg, ha Torockón járunk. Állítólag csak Torockón finom, de azért közöljük elkészítésének módját.

Hozzávalók: 125 dkg liszt, 1 l tej, 2 egész tojás, élesztő, só, 25 dkg cukor, 2 kanál őrölt fahéj, 25 dkg vaj vagy margarin.

Elkészítése: Kőttes tésztát kavarunk: az élesztőt fél deci cukrozott tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, pici sót és mindezt a tejjel jól összedolgozzuk. Ezután 5 dkg olvasztott vajat keverünk hozzá és addig dagasztjuk amíg a tészta összeáll és leválik a kezünkről. Szobahőmérsékleten kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, egy széles nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd a réteshez hasonlóan kihúzzuk, vékonyítjuk (ezért sikerül a somodi csak jó minőségű lisztből), olvasztott vajjal megkenjük, és fahajas cukorral meghintjük. A lapot hajtogatjuk (fentről, illetve lentről), erre újból olvasztott vaj és fahajas cukor kerül. Ezek után ismét összehajtogatjuk a lapot (jobbról, balról) és hamadszorra is rászorjuk a tölteléket és az olvasztott vajat. Végül csiga formában feltekerjük, jól kivajazott tál alakú agyagedénybe (városi körülmények között kerek tortaformába, vagy vastagabb falú lábosba) helyezzük. Egy órányi kelés után megkenjük tojássárgával. Így tesszük oda sülni. A kész kalácsot kiborítjuk a formából és cikkekre vágjuk. A somodi frissen jó, ezért lefedett edényben tároljuk, hogy másnapra ki ne száradjon.