vissza


A Remetei-sziklaszoros

A Remetei-sziklaszoros és az ortodox kolostor

A Remetei-sziklaszoros a Bedellői havasok legfestőibb szurdokvölgye. A sziklaszorost Torockóról két úton is megközelíthetjük, mindkét esetben autós-gyalogos túráról van szó. A festői környezetbe helyezett ortodox kolostor pedig a Szigethegység egyik legismertebb egyházi létesítménye. A kolostor önfenntartó lakói szőnyegszövéssel és mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak.

Ha a csoport kicsit többet szeretne gyalogolni, az 1000 m magasan fekvő Remete községből ereszkedik le a völgybe (4 km), ha kevesebbet, akkor Tövis felől a szoros bejáratát gépkocsival is elérheti.

Első változat:

I. szakasz: autóval Torockó – Felenyed – Szabaderdő - Remete község, 35 km.
II. szakasz: gyalogosan 4 km, ereszkedés szekérúton az 1000 m magasan fekvő Remete községből a Remete-patak völgyében (550 m). Az ereszkedő szekérút jól látható, közvetlenül a polgármesteri hivatal épülete mögül indul. Turistajelzés nincs rajta.
III. szakasz: a Remetei-szoros szájánál lévő menedékháztól a patak mentén szekérúton 3 km gyalogséta a szoros nehezebben járható szakaszáig, a Kapu előtti részig.
IV. szakasz: a Kapuig a patakban gázolva vagy a patak jobb partján kifeszített kábel mentén kapaszkodva (kb. 300 m).
V. szakasz: visszafelé gyalogséta a kolostor parkolójában hagyott járműig (5 km).
A völgy páratlan szépségével a Szigethegység egyik turisztikai célpontja. Mivel nem nyilvánították természetvédelmi területnek, az utóbbi években különböző nagyságú és stílusú hétvégi házak sora épült itt, amelyek rontják a völgy panorámáját.

A remetei ortodox kolostor

A műemléktemplom összhatásban zömök benyomást keltő építmény, kőből épült, hossza 12 m, szélessége 5,8 m, a torony magassága 18 m. Korára két feljegyzésből következtethetünk. Az egyik 1377-re, Nagy Lajos magyar király uralkodásának idejére utal. A másik évszám a bejárat felett elhelyezett kőtáblán látható és arról tudósít, hogy a templomot először Mátyás király uralkodása idején festették le. 1955-től lett apácakolostor. 1962-1969 közt a kommunista hatóságok a kolostort feloszlatták. Újbóli megnyitására 1972-ben került sor még a kommunista éra alatt. 1988-ban különleges módszert alkalmazva 2 m-el megemelték az egész templomot.

A régi templom stílusa a vajdahunyadi román kenézségek által emelt templomokéra emlékeztet. Jellegzetessége, hogy az oltárrész nem három, hanem két árkáddal van elválasztva a főhajótól és a torony közvetlenül a bejárat felett emelkedik. A templom alatt található a Gyógyulás forrása elnevezésű karsztvízforrás, mely a hiedelem szerint szentelt víz, több csodálatos gyógyulás okozója.

Második változat:

Útvonal autóval: Torockó - Nagyenyed 24 km, Nagyenyed - Tövis 12 km, Tövis – Diód – Felgyógy - remetei kolostor - remetei menedékház 20 km, összesen 56 km. Az utolsó 2 km-es szakaszon a kolostortól a menedékházig az út elkeskenyedik, tanácsosabb a járművet a kolostor parkolójában hagyni.

Útvonal gyalog: a továbbiakban az útvonal megfelel az első változat harmadik, negyedik és ötödik szakaszainak.