vissza


A Bagoly-hegy oldalában lévő régi bányák – Mészárszék tető (930 m)

A Bányász utca mentén hagyjuk el a falut észak irányába. Sárga háromszög jelzi utunkat. A jelzés tulajdonképpen a régi bányáktól lejövő hajdani széles szekérutat követi, mely ma helyenként nagyon jó állapotban van, máshol vízmosások tették nehezebben járhatóvá.

Ez az út megkerüli a Ciblok helyenként tisztásokkal megszakított, sűrű erdővel borított oldalát, és a Bánya-patak völgyébe ereszkedik. Átmenve a Bánya-patakán egy nagy kaszálót kerülünk meg jobbról, majd az út kis emelkedő után itatóvályúhoz érkezik. Az itató felett nagyobb bányabejárat és egy kör alakú kikövezett térség található. Ez az a hely, ahol a bányászok pihentek és étkeztek annak idején.

Visszatérve a kaszálóhoz, ennek északnyugati oldalán futó ösvényen folytatjuk utunkat. Kis emelkedő után egy szélesebb úthoz érünk, amely a sűrű erdőbe vezet. Az úttól balra, valamivel az út felett három bényabejáratot is láthatunk.

A jelzés mentén visszatérhetünk a faluba, de ha valaki az Aranyos völgye szép panorámájában akar gyönyörködni, az mássza meg a Mészárszék-tetőt. Ez csak 250-300 m emelkedőt jelent.

A hegygerinc nevét onnan kapta, hogy annak idején élelmes torockói mészárosok helybeni vágással innen látták el friss hússal a közelben dolgozó bányászokat. Valószínű, hogy az erdei mészárszék az adóbehajtók figyelmét is elkerülte.