vissza


A Pilis-tető 1250 m – Inzel völgye – Nyírmező (autós-gyalogos túra)

A Pilis 1250 m-es magasságával és jellegzetes gúla alakjával uralja a Bedellői-havasok panorámáját. A tető az enyediek időjárás-mutatója: ha a csúcs ködben van, elromlik az idő.

I. szakasz autóval: Torockótól a Remete községhez tartozó tévétoronyig, 33 km.
II. szakasz: a Pilis-tető megmászása, 2 km, 250 m-es szintkülönbség.
III. szakasz gyalog: Pilis-tető – Valea Inzelului falun keresztül az Inzel pataka mentén Nyírmezőig, 15 km, 600 m szintkülönbség, enyhén ereszkedve, szekérúton.

Az útvonal leírása

Az autóút a Szabaderdő menedékházig aszfaltozott, ettől fennebb és a Bedellő karsztfennsíkján kövezett. A tévétoronytól nyílt terepen a telefonpóznák irányába a Pilis csúcsa minden nehézség nélkül megmászható. Visszafele ugyanezen az úton jövünk le az autóútig, majd ezen továbbhaladva elérjük Remete község központját. Utunkat továbbra is az autóút mentén folytatjuk, gyönyörködve abban a kilátásban, amely innen a Remetei-sziklaszoros völgyére nyílik. Megcsodálhatjuk az erre a vidékre jellemző csúcsos, szalmatetős móc házakat, és 2 km gyalogséta után elérjük az Inzel patakának völgyfőjét. A betérőt kékre festett kőkereszt, út széli kegyhely jelzi. Turistajelzést ezen az útszakaszon nem látni.

Az Inzel völgyén lefelé haladva elszórtan telepített móc házcsoportokat és lent a völgyben egy múlt századi vízimalmot láthatunk, még működő állapotban.