vissza


A Székelykő (1128 m)

A legcsábítóbb csúcs Torockó határában. Megmászása igazi sikerélményt nyújt. A túránkat nyáron a Székelykőre kora reggelre tervezzük, amikor a nyugati oldala, amelyiken utunk felfele vezet, még árnyékban van. Az emelkedő erős, tűző napon nagyon fárasztó. A jelzés, kék kereszt, Torockó főteréről a sarki kocsma elől indul a Nagy Árok irányába. A Székelykő-túra fegyelmet kíván a résztvevőktől, a figyelmetlenség halálos kimenetelű baleset okozója lehet.

Az útvonal: Torockó, Székelykő-gerinc, Geszteg-patak völgye, Torockószentgyörgy, Torockó. Gyalogos túra, az út hossza 15 km, szintkülönbség 600 m.

A Nagy Árkon felérve a gerincre először az északi csúcsot szokás megmászni, ennek közelében lehetett annak idején a római őrhely és a régi vár is. Ez annál valószínűbb, mivel itt forrás is van. Visszatérve a Nagy Árok fölé, majd érintve a Székelykő csúcsát, utunkat a gerinc mentén déli irányba folytassuk, élvezve azt a páratlanul szép kilátást, ami innen a völgyre nyílik. A Székelykő igazi szerelmesei azt ajánlják, hogy töltsünk egy éjszakát fenn a csúcson, felejthetetlen látványt nyújt a falvak kivilágított sora és a napfelkelte.

Az ereszkedő ösvény a csúcs közeléből indul és a Székelykő keleti oldalán levő ritkás, fás-gyepes legelőt szeli át, majd délkeleti irányba, a Geszteg-patak völgyfője felé tart, hogy aztán a patak mentén leérjen a Székelykő lábánál elterülő lapályra.

A csúcsról észak felé is van levezető út. Ez nagyvonalakban az ofiolit-mészkő kőzethatár mentén halad, a meredeken ereszkedő vízmosás völgyének jobb oldalán, majd áttér a bal oldalra, és a fenyőerdőt megkerülve éri el a falu északi határát.

A Székelykőről szekérút mentén is le lehet ereszkedni Csegez - Várfalva felé. Ez az út először a gerinc mentén északra tart, és miután eléri az erdőt, tér el északkelet felé, követve a legelő-erdő határt. A Székelykő-Várfalva távolság ezen az úton 15 km.