vissza


Túrák az Ordaskőre (1249 m)

Az 1249 m magas csúcsra 4 útvonalon is eljuthatunk. Egy változatot kivéve, mely gyalogos-autóbuszos, az Ordaskövet gyalog közelíthetjük meg.

Első változat: Torockó-Ordaskőgerinc

Az út hossza: 13 km
Szintkülönbség: 700 m
Gyalogos túra

I. szakasz: Torockó - Torockószentgyörgy országúton 6 km, szintkülönbség nélkül

II. szakasz: a torockószentgyörgyi református templom elől indulva (550 m) 5 km utat teszünk meg. Az emelkedő 228 m, fokozatos. Hogy ne kelljen a hosszú, poros falusi utcán végigmennünk, és hogy szebb rálátásunk legyen a várra, betérünk az első jobb oldali mellékutcába, és a házak felett húzódó dombháton megyünk előre a katolikus kápolna irányába, majd ezt jobbról megkerüljük, és gyalogösvényen, a gerinc mentén folytatjuk utunkat. A gerincre merőleges sziklát megkerülve átvágjuk a kaszálót, és visszaereszkedünk a Havas-patak völgyében futó szekérútra. A völgy 5 km után az itatóknál amfiteátrumszerűen kiszélesedik, és a tágas, füves térséget fenyővel vegyes bükkössel borított hegyoldalak veszik körül. A látvány különösen tavasszal és ősszel megkapó. A II. szakasz útirányát kék kereszt jelzi.

III. szakasz: Itatók (778 m), Ordaskőgerinc. 2 km-es útszakasz, 471 m-es emelkedővel. Az Ordaskő délnyugati oldalának egy részén széles gyepes sáv húzódik, ezen lehet a legkönnyebben feljutni a gerincre. A nagyon erős emelkedőt szerpentinezve gyakorlatlan turista is megteheti. Ha fizikailag megerőltető is ez az útszakasz, viszonylag veszélytelen, kőfolyások, sziklagörgeteg nem nehezíti a hegymászást. A gerincről nyíló kilátás megéri a fáradozást, széles panoráma tárul elénk, a Székelykővel és a Kőközzel. Tiszta időben Kolozsvár és Torda épületeit is kivehetjük. A gerincen nagyon óvatosan járjunk, mert a gyepes szakaszokat 4-5 m-es szakadékok váltják fel, figyelmetlenség esetén súlyos balesetek is történhetnek. Fegyelmezett természetjárónak ez a túra problémamentes és a csúcs meghódításának örömét nyújtja. A Havas-patak völgyébe ugyanazon az ösvényen ereszkedünk le, mint amelyiken a gerincre feljöttünk.

Második változat:
Torockóról Torockószentgyörgyön át az Ordaskőt megkerülve Vidaj községig az út hossza 20 km, 400 m emelkedő az út feléig, és ugynannyi ereszkedő meglehetősen egyenletesen elosztva. Gyalogos túra, de Vidajtól Torockóig jó útviszonyok mellett járművel is lehet közlekedni, ez a távolság 16 km. A torockószentgyörgyi református templomtól indulva szekérúton a Havas-pataka völgyén haladunk felfele a 948 m-es nyeregig, amely a Havas-pataknak és a Vidaj patakának vízválasztója. Innen a Vidaj pataka mentén északi irányba ereszkedünk az Aranyos völgyébe. Utunk a kék kereszt jelzésén halad végig, nyílt terepen.

Harmadik változat:
Megmásszuk az Ordaskő párját, a Vereskőt (1285 m). Gyalogos túra, Torockószentgyörgytől a Vereskőig a távolság 10 km. 730 m-es szintkülönbséget kell megtenni. Nagyon erős a kapaszkodó az út utolsó 2 km-én. A Vereskő kristályos mészkőszirt, nevét a mészkő vasoxidos szennyeződése miatti vöröses színéért kapta. Az Ordaskőtől a Havas-patak választja el, és ennél 40 m-rel magasabb. A 948 m-es nyeregből a piros kereszt jelzése vezet a csúcsra, a nyeregből rövid távon 330 m-es emelkedőt kell megtennie annak a turistának, aki a Vereskő teraszszerű kilátójáról akar gyönyörködni az Aranyos völgye és a Gyalui-havasok panorámájában. A visszaút a nyeregig azonos a felfele vivő úttal. A nyeregtől a Havas pataka mentén térünk vissza a faluba.

Negyedik változat:
Körbejárjuk az Ordaskövet. Gyalogos túra. Útvonal: Torockó, Torockószentgyörgy, Havas-patak völgye, 948 m-es vízválasztó, Ordaskő délnyugati oldala, Tilalmas erdeje, Torockó.

A útvonal hossza 16 km, a szintkülönbség 400 m fokozatos emelkedéssel és ereszkedéssel. Torockószentgyörgyről a kék kereszt jelzése mentén megyünk a Havas-patak völgyében a 948 m-es nyeregig. Innen a kék pont jelzése mentén folytatjuk a túránkat, egy darabig szekérúton, majd ösvényen, mely az Ordaskő oldalában lévő sűrű erdőben vezet. Jobbra az Ordaskő gerincére, balra a Vidaj völgyére lehet látni. Az ösvény kivezet egy 927 m-es nyeregre, ahonnan északkeleti irányt vesz, és csak a jobb oldalát kíséri az erdő, az ún. Tilalmas erdeje. Előttünk a Ciblok 772 m-es gúla alakú, erdővel borított magaslata jelzi az irányt. A Ciblok és a Tilalmas közti nyeregből 90 fokos fordulattal az ösvény délkeleti irányt vesz, balról felbukkan a Székelykő. A szálfákkal ritkásan benőtt, teraszolt hegyoldalon leereszkedve hamarosan beérünk Torockóra. Erről a helyről fotózhatjuk a falut a Székelykővel mint háttérrel.